fbpx
Cos cumparaturi

Comanda rapid: 0728 101 340 / contact@vedda.ro

Livrare gratuita la comenzi peste 99 Lei

Istorie si traditii ale ceaiului turcesc

Istorie si traditii ale ceaiului turcesc

Desi a fost descoperit in China, ceaiul s-a raspandit in intreaga lume. Multe popoare l-au adoptat si inclus in traditiile lor fara a sta prea mult pe ganduri, in timp ce altele l-au respins pana in momentul in care i-au descoperit adevarata valoare.

Turcia se numara printre statele care au adoptat ceaiul cu usurinta si si-a dezvoltat un mod propriu de servire si preparare. Mai mult decat atat, turcii au declarat ceaiul negru bautura lor nationala, iar astazi reprezinta un stil de viata in bogata lor cultura.

Pana la caderea Imperiului Otoman in 1923 principala bautura consumata de catre locuitorii Turciei era cafeaua mocca originara din Peninsula Arabica, care a primit numele portului yemenit Mocha. Din cauza pierderilor teritoriale, pentru turci cafeaua devine inaccesibila motivul fiind costul foarte ridicat al acesteia.

Privati de bautura lor energizanta, locuitorii Turciei isi indreapta atentia asupra ceaiului negru, o sursa aproape la fel de eficienta in obtinerea energiei zilnice.

Productia de ceai a Turciei incepe sa capete contur in primii ani ai Republicii cand de-a lungul regiunii estice a Marii Negre apar foarte multe plantatii in jurul orasului Rize. Prima fabrica de ceai ia nastere in acest oras in anul 1947. Astazi Turcia este cel de-al 5-lea producator mondial de ceai.

Ceaiul turcesc este foarte concentrat si aromat, de aceea turcii il servesc din pahare care au forma unei cupe de lalele. Ceaiul se bea foarte fierbinte, iar paharele sunt umplute doar pe jumatate pentru a-i da posibilitatea consumatorului sa poata tine paharul de marginea de sus fara a suferi arsuri.

Turcii consuma ceaiul indulcit, insa laptele nu exista in aceasta ecuatie. Cuburile de zahar se afla la discretie in fata musafirului, asa ca simte-te liber sa-ti indulcesti ceaiul servit cu ospitalitate de gazda turca!

Lasă un răspuns