Cos cumparaturi

Comanda rapid: 0728 101 340 / contact@vedda.ro

Livrare gratuita la comenzi peste 99 Lei

Ceaiul negru – efecte benefice de care nu stiai

Descoperit si utilizat mai ales in China, in urma cu mai bine de cinci milenii, ceaiul negru a capatat recunoastere pe intreg mapamondul. Acesta se obtine exact ca ceaiul verde si oolong, respectiv din frunzele arborelui de ceai Camellia Sinensis. 

Diferentele majore dintre cele trei tipuri de ceai constau, in primul rand, in procesarea acestora, apoi in beneficiile pe care le aduc sanatatii. Specialistii recomanda, totusi, consumul responsabil al ceaiului negru, care nu trebuie sa depaseasca 5-6 cesti pe zi. 

Ce contine ceaiul negru?

Sortimentele de ceai negru sau ”ceai rosu”, asa cum ii mai spun chinezii, din cauza culorii rosiatice pe care o are dupa preparare, se obtine prin uscarea si rularea frunzelor si a tulpinilor, pentru a preveni oxidarea, umezeala. Sortarea acestora se face in functie de cat de usor sau de dificil se faramiteaza, iar intregul proces poate dura intre 2 si 4-5 saptamani. Dupa procesare frunzele incep sa capete culoarea neagra, de unde vine si denumirea populara de ceai negru.

Cel mai adesea, ceaiul negru este folosit ca inlocuitor pentru cafea, avand cam aceleasi proprietati de energizare, gratie constinutului destul de ridicat de cofeina – cam 50 de miligrame/ceasca de ceai. 

O alta substanta continuta de ceaiul negru este teina, care se regaseste din belsug. Fiind un alcoid cu gust si proprietati similare cu cofeina, teina excita nervii si este considerat un diuretic natural. 

Mai trebuie mentionat ca ceaiul negru are si un continut ridicat de polifenoli, al caror efect este puternic antioxidant si are capacitatea de a combate degenerarea celulara. Totodata, acestia influenteaza si flora bacteriana, distrugand agresiunea patogenilor si al bacteriilor. 

Ceaiul negru este foarte bogat si in aminoacizi, cu rol important in prevenirea imbatranirii premature a pielii, in prevenirea si tratarea artritei si a osteoporozei, in reglarea nivelului de colesterol si in preventia si tratarea diabetului. 

De asemenea, aceeasi acizi ajuta la arderea grasimilor de pe organe, contribuie la sanatatea si frumusetea parului, reduc manifestarea simptomelor specifice menopauzei, au un rol important in reglarea somnului si combaterea insomniilor si contribuie la stimularea virilitatii si a libidoului. Mai trebuie mentionat ca ceaiul negru este si o sursa de potasiu, iod, fosfor, fluor, vitamina C si complexul de vitamine B, foarte importante pentru buna functionare a organismului. 

Ce beneficii poate aduce ceaiul negru?

In primul rand, stimuleaza relaxarea si creativitatea

Substantele prezente in ceaiul negru activeaza mai multe procese psihosomatice, iar consumul moderat ajuta la sporirea atentiei, la inducerea starii de relaxare, precum si la cresterea creativitatii. 

Poate proteja sistemul digestiv

Acest lucru se datoreaza taninelor pe care le contine. Consumul zilnic de ceai negru poate oferi un efect terapeutic asupra afectiunilor de ordin gastric si digestiv. 

Are un efect antioxidant

Antioxidantii din ceaiul negru ajuta la eliminarea radicalilor liberi si incetinirea procesului de deteriorare celulara, contribuind astfel la reducerea riscurilor de aparitie a unor boli cronice. Totodata, imbunatatesc starea de sanatate, reduc colesterolul rau si scade nivelul de zahar din sange.

Protejeaza inima

Flavonoidele continute de ceaiul negru au capacitatea de a reduce factorii de risc ai bolilor cardiovasculare. Totodata, scad tensiunea arteriala, reduc colesterolul, micsoreaza trigliceridele si diminueaza riscul de obezitate morbida.

Regleaza tensiunea arteriala si zaharul din sange

Consumul regulat de ceai negru ajuta la scaderea tensiunii arteriale, fiind de mare ajutor persoanelor care au aceasta problema. Totodata, ceaiul acesta scade nivelul de zahar din sange, regleaza insulina si ajuta la metabolizarea corecta a acesteia in organism.

Lasă un răspuns