Consumul de ceai cald sau rece, indiferent de anotimp, ajuta la hidratarea organismului. Astfel, fie ca vrei sa te incalzesti, fie ai pofta de ceva dulce si preferi sa iti satisfaci dorinta band un ceai de fructe cu scortisoara, aceasta licoare magica ii va oferi corpului tau o multime de vitamine si nutrienti.
Totodata, o categorie distincta de ceaiuri este reprezentata de ceaiurile medicinale, ale caror beneficii variaza in functie de proprietatile plantelor din componenta. O buna hidratare a organismului presupune ca apa sa fie preluata intr-o cantitate suficienta de catre celule, nu eliminata rapid prin rinichi.
Pentru ca organismul sa fie hidratat corespunzator este important ca lichidele sa fie baute in inghitituri mici, pe tot parcursul zilei. Sunt numeroase studii care atesta ca apa bauta sub forma de ceai are un efect hidratant mai bun, asta datorita faptului ca ceaiul ajuta ca moleculele din apa sa fie absorbite mai usor de catre fiecare celula si sa ramana mai mult timp in organism.
Totodata, ceaiul, o bautura complexa, este recunoscuta si pentru beneficiile sale asupra sanatatii, cum ar fi scaderea riscului de afectiuni cardio-vasculare, imbunatatirea capacitatii de concentrare, revitalizare si chiar si gustul placut, mai ales daca optezi pentru ceaiuri la plic de fructe.
Mai mult, analizele de laborator releva faptul ca ceaiul provenit de la Camellia sinensis are o tensiune superficiala foarte apropiata de cea a apei intracelulare. Deci, efortul metabolic depus de organism este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor sa se faca mai rapid si sa dureze mai mult.
Ceaiul verde este considerat una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume, dupa apa. 2-3 cani de ceai verde consumat zilnic ajuta inima sa functioneze mai bine si mentine sanatatea vaselor de sange. Totodata, datorita continutului ridicat de flavonoizi, ceaiul verde este si o bautura revitalizanta si perfect in dietele mentinerii sau scaderii in greutate.
Ce alte ceaiuri ofera un plus de hidratare?
Ceaiul de urzica
Nu toti prefera acest tip de ceai, insa aceasta planta are beneficii uriase pentru sanatate: are un efect diuretic, antibacterian, antiinflamator, antiviral, antiparazitar, antifungic, ajuta la detoxifierea organismului si la regenerarea ficatului. Totodata, este de mare ajutor in prevenirea anemiei, purificarea sangelui si calmarea sistemului nervos.
Ceaiul de anghinare
Contribuie la hidratarea organismului, insa are si alte efecte benefice: detoxifiaza organismul, reduce colesterolul rau din sange, combate balonarea, greata, indigestia si calmeaza durerile de cap, precum si oboseala, stresul sau somnolenta.
Ceaiul de menta cu mirodenii
Pe langa hidratarea organismului, ceaiul de menta cu mirodenii ajuta la imbunatatirea digestiei, la combaterea gretii si a durerilor de cap, a diverselor tulburari respiratorii si a tusei, a depresiei si a oboselii, imbunatateste memoria si poate si de ajutor in procesul de scadere in greutate.
Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este la fel de benefic pentru hidratarea organismului. Totodata, este revigorant si sanatos, contine vitamine si minerale esentiale, uleiurile au efect afrodiziac si combat oboseala si stresul.