Cine spune ca a manca sanatos este egal cu a manca fara gust sau mai putin gustos inca nu a incercat reteta de tiramisu cu crema obtinuta din pudra de ceai Matcha.
Calitatile ceaiului verde japonez Matcha incep sa fie din ce in ce mai cunoascute, consumul sau luand amploare in ultimii ani, si pe buna dreptate. Insa cei mai multi care profita din plin de aportul sau nutritiv sunt vegetarienii si raw-veganii.
Pentru a te convinge cat de delicios si simplu este sa adopti un stil de viata sanatos am adunat cateva ingrediente sanatoase pe care le-am unit intr-o reteta de tiramisu cu aer asiatic.
Ingredient:
Blatul de vanilie:
- 1/2 ceasca de lapte de soia
- 1 lingurita otet de mere
- 4 linguri de unt Vegan
- 1/8 lingurita de sare
- 6 linguri de zahar
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 1/2 ceasca + 2 linguri Faina de patiserie
- 1/2 lingurita Praf de copt
- 1/4 lingurita Bicarbonat
- 1/2 cana de fructe uscat
Siropul de Matcha
- 3/4 cana apa fierbinte
- 2 lingurite Matcha Powder
- 3 linguri Zahar
- 1 lingură de whisky, optional
Crema de mascarpone:
- 1 3/4 cesti de caju macinat
- 1/3 ceasca de Sirop de Agave
- 1/3 ceasca ulei de nuca de cocos topit
- 1/4 lingurita Sare
- Seminte de 1 Pastaie de vanilie
- 3/4 cana de lapte de soia
Pentru crema de vanilie:
- 1/4 cana de lapte de soia
- 1 lingura Unt de cocos topit
Pentru Matcha Cream:
- 1 lingură Matcha Pudra+ 1/3 cana apa calda, amestecata si lasata sa se raceasca
Pentru decor:
- Matcha Powder, pentru pudrare
Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 175 de grade Celsius, puneti hartie de copt intr-o tava de dimensiuni 15 X 20 cm
- Intr-un bol se amesteca otetu de mere cu laptele de soia, apoi se adauga faina cu praful de copt, bicarbonatul si pudra de Matcha, toate cernute si se amesteca pana se obtine o pasta.
- Intr-un alt bol amestecati untul vegan, sarea si zaharul pana devine de cosistenta pufoasa, se adauga extractul de vanilie si se lasa de-o parte.
- Se amesteca toate ingrediente, inclusiv fructele uscate, se aseaza in tava tapetata si se da la cuptor pentru 20 de minute.
- Intre timp pregatiti siropul de Matcha. Se amesteca pudra de Matcha cu apa calda si zaharul pana cel din urma se dizolva dupa care se lasa la racit.
- Pentru a pregati crema de mascarpone vegana se pun in bolul mixerului toate ingrediente si se amesteca la viteza mare pana obtineti o crema densa.
- Impartiti amestecul in jumatate. Pentru crema de vanilie, utilizati prima jumatate a amestecului si amestecati bine cu 1/4 lingura de lapte de soia si 1 lingura de ulei de nuca de cocos.
- Pentru crema de Matcha, amestecati a doua jumatate de crema de mascarpone cu amestecul racit Matcha / apa calda.
- Pentru a asambla prajitura aveti nevoie de tava de tiramisu sau pahare.
- Daca folositi pahare va trebui sa decupati blatul incat sa incapa in recipiente. Se inmoaie in sirop blatul peste care se pune crema de vanilie si se da la congelator pentru 10 minute. Se adauga blat insiropat, apoi crema de Matcha si se da din nou la rece 10 minute. Urmand apoi alt strat de blat insiropat, un strat de crema de vanilie si unul de crema Matcha.
- Tiramisu se lasa la rece timp de 4-6 ore, se pudreaza cu Matcha si se serveste.
- Pofta Buna!