fbpx
Cos cumparaturi

Comanda rapid: 0728 101 340 / contact@vedda.ro

Livrare gratuita la comenzi peste 99 Lei

Scurta istorie a ciocolatei calde

Ciocolata calda este, fara doar si poate, vedeta anotimpului rece si in special a Craciunului, dat ca ne aduce aminte de copilaria petrecuta in casa bunicii, de zapada, sanius sau de o zi linistita pe care o petrecem in casa uitandu-ne pe geam ce linistit ninge afara

O cana de ciocolata calda ne aduce un zambet, ne incalzeste intr-o zi rece de Decembrie si ca bonus, gustul este absolut fascinant. Totodata, ciocolata calda are si o multime de beneficii pentru sanatate, astfel ca este chiar indicat sa o consumi. 

Studiile medicale realizate in ultimii zeci de ani au relevat faptul ca o cana de ciocolata calda consumata zilnic stimuleaza microcirculatia sangvina de la nivelul pielii, pentru ca o incalzeste. De cealalta parte, compusii din pudra de cacao ajuta creierul sa elibereze endorfine, care induc sentimentul de relaxare. De asemenea, ciocolata are si o multime de vitamine si minerale, fiind o buna sursa de energie. 

Cum a aparut ciocolata calda?

Ciocolata a fost consumata aproape exclusiv ca bautura de acum patru milenii, atat in America Centrala, cat su in zonele mai joase ale Mexicului. De asemenea, atunci cand a aparut era considerata un lux, de aceea era consumata mai mult de elite si scriitori. 

Apoi, din America de Sud ciocolata a venit si in Europa, unde era consumata cu zahar, bucurandu-se de foarte mare popularitate. Istoria ciocolatei in Lumea Veche a inceput dupa cucerirea Americii, cand oamenii din Cortes au gasit boabe de cacao colectate drept taxe. 

Dintre europeni, primul care a incercat ciocolata calda a fost Cristofor Columb, in 1502, fiind si cel care a adus planta acasa. A doua incercare de a obisnui europenii cu ciocolata calda s-a produs datorita lui Hernan Cortez, in 1519, care a prezentat o bautura unica, ce nu mai fusese vazuta la curtea spaniola.

Istoria ciocolatei calde spune ca la inceput bautura era foarte scumpa; si cum oamenii de rand isi doreau tare mult sa o incerce, au inceput sa cumpere deseurile rezultate de la ciocolata si sa o bea in coaja de cacao. 

Cu timpul, bautura a devenit tot mai populara, iar compozitia acesteia s-a schimbat cu timpul. Destul de repede europenii au renuntat la a mai pune piper si condimente puternice in ciocolata calda si au inceput sa adauge zahar sau miere, iar ulterior vanilie. 

Ciocolata calda a inceput sa ajunga pe teritoriul german in 1621, abia dupa ce monopolul Spaniei asupra acestui produs a incetat sa mai functioneze – boabele de cafea se vindeau angro din Olanda, apoi pe tot teritoriul Europei.

Ciocolata calda se prepara foarte simplu: cacaua se incalzeste intr-un vas special, se adauga zahar si apa, apoi se toarna in cani. La inceputul secolului al XVIII-lea, britanicii au schimbat putin reteta – in loc de apa adaugau lapte, obtinand astfel o bautura mai putin tare si mult mai gustoasa.

Pana in secolul XIX, boabele de cacao erau folosite exclusiv pentru prepararea ciocolatei calde, macinarea si prepararea bauturii fiind mai putin costisitoare decat procesul de creare a tabletelor de ciocolata. 

La mijlocul secolului al XVI-lea, ciocolata calda era mai mult disponibila curtenilor din Madrid, care o preferau fara zahar, ci doar cu cateva condimente – vanilie si scortisoara. Abia in secolul XVII in bautura era adaugat zahar, iar regele Ludovic al XIV-lea considera cacaua fierbinte drept o ”potiune de dragoste”. 

Lasă un răspuns