loader
Cont client
Autentificare
sau
Creaza un cont nou
Creaza cont

Ritualul de servire al ceaiului Yerba Mate

image description

Ritualul de servire al ceaiului Yerba Mate

Ritualul de servire al ceaiului Yerba Mate

Ritualurile de servire a ceaiului difera de la tara la tara, insa diferenta o fac si sortimentele variate de ceai.

Tarile asiatice ne-au cucerit de mult cu obiceiurile si traditiile lor legate de ritualul de servire al ceaiului. Astazi vom dedica acest articol Americii de Sud si al ceaiului sau Yerba Mate.

Ceaiul Yerba Mate a fost descoperit de triburile indigene Guarani, comunitati stabilite pe teritoriul Americii de Sud. Astazi ceaiul mate este bautura traditionala in Argentina, Paraguay si Uruguay, dar este consumat si in Brazilia, Peru si Chile.

Traditionalul ritual de servire a ceaiului mate se desfasoara in grupuri, formate in general doar din barbati, care sunt asezati in cerc.

Atmosfera unei astfel de intruniri este degajata, iar motivul principal care ii aduna laolalta este socializarea.

Cel care prepara ceaiul este numit „cebador”. Pe langa sarcina de a pregati ceaiul, acestuia ii revine si degustarea preparatului. Dupa ce se asigura ca ceaiul este pregatit conform normelor si dupa ce goleste intregul continut al gourd-ului, il reumple cu apa si-l ofera spre a fi servit celui ce se afla in stanga sa. Procedeul se repeta, astfel ca fiecare participant la ritual ofera vecinului sau, din partea stanga, ceaiul mate peste care adauga chiar el apa calda.

Discutia din cadrul ritualului este lunga, destinsa, iar participantii se relaxeaza ore in sir.

Dupa ce toata lumea serveste ceaiul, gourd-ul si bombilla ii revin initiatorului „cebadorului” care reia procesul.

Prin acest ritual participantii isi arata ospitalitatea, dezvolta relatii si leaga prietenii. In America de Sud acest tip de intrunire este respectat si astazi reprezentand dezvoltarea conexiunii dintre participanti.