loader
Cont client
Autentificare
sau
Creaza un cont nou
Creaza cont

Povesti cu ceai

image description

Cultura ceaiului in Europa – traditii

Cultura ceaiului in Europa – traditii Europa ia contact cu ceaiul adus din indepartata Asie in anul 1610 datorita Companiei Olandeze a Indiei de Est care s-a ocupat de primele importuri de ceai. Multe natiuni europene au indragit ceaiul de indata ce l-au gustat, altele l-au adoptat impinse de anumite circumstante, cert este ca astazi cultura ceaiului in Europa insumeaza o serie de traditii, de moduri diferite de preparare si servire. Marea Britanie este cunoscuta ca fiind cel mai mare consumator european de ceai. Zilnic sunt consumate peste 165 milioane de cani de ceai. Ceaiul traditional englezesc este ceaiul negru servit intr-o cescuta de portelan incalzita in prealabil. Majoritatea englezilor prefera sa consume ceaiul negru foarte concentrat, insa cu lapte. Intotdeauna ceaiul se t... Citeste mai mult
image description

Istoria cafelei si raspandirea ei pe glob

Istoria cafelei si raspandirea ei pe glob Istoria cafelei ia nastere in urma cu mai bine de 1000 de ani si este la fel de bogata si fascinanta ca insasi aroma sa. Se spune ca primele plante de cafea isi au originea in Africa, mai exact in Etiopia, de aici ia calea ce avea sa le aduca mai intai pe coasta Marii Rosii. Adulmecandu-i aroma nu ai putea crede ca bautura care te trezeste zi de zi a fost considerata si consumata ca aliment. Triburile din estul continentului african macinau boabele verzi de cafea si obtineau o pasta prin amestecul acestora cu grasime animala. Produsul rezultat era consumat de razboinicii triburilor cand mergeau la lupta pentru ca le oferea energie si rezistenta fizica mai buna. Mult mai tarziu etiopienii au obtinut vin din fermentarea fructelor de cafea... Citeste mai mult
image description

Ritualul de servire al ceaiului Yerba Mate

Ritualul de servire al ceaiului Yerba Mate Ritualurile de servire a ceaiului difera de la tara la tara, insa diferenta o fac si sortimentele variate de ceai. Tarile asiatice ne-au cucerit de mult cu obiceiurile si traditiile lor legate de ritualul de servire al ceaiului. Astazi vom dedica acest articol Americii de Sud si al ceaiului sau Yerba Mate. Ceaiul Yerba Mate a fost descoperit de triburile indigene Guarani, comunitati stabilite pe teritoriul Americii de Sud. Astazi ceaiul mate este bautura traditionala in Argentina, Paraguay si Uruguay, dar este consumat si in Brazilia, Peru si Chile. Traditionalul ritual de servire a ceaiului mate se desfasoara in grupuri, formate in general doar din barbati, care sunt asezati in cerc. Atmosfera unei astfel de intruniri este degajata... Citeste mai mult
image description

Cum a luat nastere Iced tea

Cum a luat nastere Iced tea Consumat astazi cu regularitate, mai ales in sezonul cald, ceaiul rece „Iced tea” isi are radacinile in S.U.A secolului al XVIII-lea. In Statele Unite ale Americii exista documente si carti de bucate publicate la sfarsitul secolului al XVIII-lea care atesta consumul ceaiului rece inca din acea perioada. Singurele plantatii cu ceai ale Americii se aflau in Carolina de Sud. Din dorinta de a promova noul aliment, proprietarii gradinilor de ceai au inceput sa publice in carti de bucate retete de Iced Tea pe baza de alcool. Este drept ca acest Iced tea era mai degraba un fel de punch. Ceaiul folosit in retetele de Iced tea era ceaiul verde, ulterior au inceput sa fie utilizate ceaiurile negre si mixurile de fructe. Revistele de gastronomie de la inceputul an... Citeste mai mult
image description

Simbolistica florii de iasomie

Simbolistica florii de iasomie In fiecare primavara ne imbata cu mirosul ei, o ceasca de ceai de iasomie ne aduce liniste si un somn dulce de fiecare data cand o servim seara, dar consumate impreuna cu ceai verde florile de iasomie ne incarca cu energie. Florile de iasomie sunt adevarate regine ale florilor, asa cum sunt numite in India, iar simbolistica sa este diversa. Dincolo de parfumul sau diafan, iasomia reprezinta un remediu natural impotriva stresului si tulburarilor nervoase. Eu asociez aroma sa cu seninatatea zilelor de mai de la finalul unei ploi usoare. Mireasma sa adie placut inducand o stare de relaxare, de bine.   Florile de iasomie sunt produsul unui arbust originar din Caucaz, zona muntilor Himalaya, Persia si Kashmir. Denumirea sa provine de la cuvantu... Citeste mai mult
image description

Bancha – popularul ceai al japonezilor

Bancha – popularul ceai al japonezilor In urma cu cateva secole, ceaiul verde Bancha era ceaiul popular al locuitorilor niponi. Green Bancha a fost inlocuit in perioada Edo (1603-1868) cu ceaiul verde Sencha, un ceai verde cu o calitate mai ridicata decat cea a ceaiului Bancha, nelipsit astazi din casele japonezilor. Ceaiul Bancha este obtinut din frunzele aceluiasi arbust din care provine Sencha. Diferenta, mai ales cea calitativa, este data de timpul de recoltare a ceaiului. Pentru obtinerea ceaiului verde Bancha frunzele sunt culese toamna, cand acestea ajung la maturitate. Din aceasta cauza cunoscatorii clasifica, din punct de vedere al calitatii, ceaiul verde Bancha sub Sencha. Frunzele popularului ceai al japonezilor sunt de un verde pal, lichidul obtinut in urma infuz... Citeste mai mult
image description

Kenya, tara ceaiului negru

Kenya, tara ceaiului negru Desi istoria plantatiilor de ceai in Kenya este relativ recenta, aceasta tara a fost recunoscuta international ca fiind tara ceaiului negru. Povestea ceaiului negru din Kenya ia nastere in anul 1903 cand un colonist englez planteaza la resedinta sa cateva seminte de ceai. Datorita solului fertil, vulcanic si a bodiversitatii, ceaiul plantat in Kenya isi castiga foarte repede admiratorii. In acea perioada majoritatea ceaiurilor erau produse pentru locuitorii Marii Britanii, Kenya fiind colonizata de catre englezi. Abia in anul 1960 cand Kenya isi recapata independenta fata de Marea Britanie incepe, pe cont propriu, sa isi exporte ceaiul in intreaga lume. Aceasta tara africana ofera un cadru natural potrivit pentru culturile de ceai. Aerul foarte rece s... Citeste mai mult
image description

Ceaiul negru Assam

Ceaiul negru Assam Ceaiul negru Assam poarta numele regiunii in care creste – Valea Assam din India (sud-estul Muntilor Himalaya). Regiunea Assam si sudul Chinei sunt singurele zone din lume care au plante native de ceai pentru producerea ceaiului negru. Ceaiul Assam a fost descoperit relativ recent. In anul 1823 in salbaticia Indiei erau descoperiti pentru prima data arbustii de ceai care aveau sa se adapteze usor in gradinile gospodariilor din zona. Valea Assam se afla pe teritoriul unei campii tropicale aflata la aceeasi altitudine cu nivelul marii, de aici si solul nisipos ideal pentru plantatiile de Camellia Sinensis. Ceaiul negru Assam are o aroma distincta cu un gust usor dulceag combinat cu malt. Culoarea infuziei de Assam este de un rosu-visiniu, o adevarata desfatare ... Citeste mai mult
image description

Ceaiul negru afumat – Lapsang Souchong

Ceaiul negru afumat – Lapsang Souchong Lapsang Souchong sau cum s-ar traduce „mica planta de pe muntele Lapu”, este un ceai negru afumat originar din regiunea Wuyi, provincia Fujian, un ceai pentru cunoscatori. Gustul sau foarte puternic de fum si rasina fie cucereste consumatorul inca de la prima intalnire, fie provoaca reactie de respingere din start. Frunzele de ceai din care care se obtine ceaiul negru afumat Lapsang Souchong nu sunt nici pe departe de cea mai buna calitate, ci sunt cele mai mature frunze ale plantei Camellia Sinensis. Ceaiul negru afumat Lapsang Souchong a fost creat in timpul dinastiei Qing (1368-1644) din nevoia de a acoperi cererea de pe piata. In acea perioada regiunea Wuyi era impanzita de armata, iar trecerea acesteia intarzia uscarea anuala a frunze... Citeste mai mult
image description

Ceaiul alb – White Silver Needle

Ceaiul alb – White Silver Needle Ceaiurile albe sunt originare din provincia chineza Fujian, de unde s-au raspandit mai apoi si in alte regiuni ale Chinei. Pentru producerea ceaiului alb White Silver Needle (ac de argint) sunt folosite cele mai tinere frunze si muguri ai plantelor de ceai. De fapt, pentru acest tip de ceai sunt culese primele 2 frunze de ceai si muguri din varful acestora.  Recoltarea frunzelor de ceai din care se obtine ceaiul alb se face in prima parte a primaverii in timpul zilelor senine, niciodata dimineata devreme cand inca exista bruma si nici in zilele ploioase. Pentru a obtine un kilogram de ceai alb White Silver Needle este nevoie de 30.000 de muguri si frunze de ceai. Denumirea de ceai alb provine de la puful alb de pe muguri care da o stralucir... Citeste mai mult
image description

Servirea ceaiului in lume

Servirea ceaiului in lume Din indepartata Japonie si pana pe teritoriul Marii Britanii, ceaiul a reusit sa faca inconjurul lumii devenind treptat bautura nationala pentru mai multe popoare.  Iata cateva obiceiuri de servire a ceaiului in lume. 1. Japonia – Japonezii au creat o intreaga traditie in jurul ceaiului Matcha – ceaiul traditional japonez. Acesta este o pudra obtinuta din frunze de ceai verde ce are o multime de beneficii pentru sanatate.  2. India – are o istorie foarte bogata in ceea ce priveste ceaiurile. Aici cel mai consumat ceai este ceaiul negru, de altfel India este unul dintre cei mai importanti producatori de ceai negru la nivel mondial. Pentru ca India este tara condimentelor ceaiul traditional indian este un mix din ceai negru, cardamon, scortisoa... Citeste mai mult
image description

Ceaiul Darjeeling

Ceaiul Darjeeling Conform definitiei date de Tea Board of India „Ceai Darjeeling” este acel tip de ceai cultivat, produs, fabricat si procesat in gradinile de ceai din zonele deluroase ale subdiviziunii Sadar si Kalimpong, care cuprind plantatiile de ceai Samabeong, Ambiok, Mission, Hill, Kumi, Chumta, Simulbari si Marionbari din distinctul Darjeeling (Bengalul de Vest, India). Ceaiul Darjeeling original are o aroma distincta si o culoare deschisa a infuziei. Povestea ceaiului Darjeeling ia nastere in anul 1850 cand Dr. Campbell planteaza experimental seminte de ceai in gradina sa din Beechwood amplasata la o altitudine de 2133 m deasupra nivelului marii. In acea perioada Darjeeling era doar un satuc slab populat, folosit ca destinatie de vacanta de persoanele influente. Aparit... Citeste mai mult