fbpx
Cos cumparaturi

Comanda rapid: 0728 101 340 / contact@vedda.ro

Livrare gratuita la comenzi peste 99 Lei

Meditatia cu ceai. Cum te ajuta si care sunt etapele?

O practica zilnica de meditatie cu ceai poate transforma o simpla sesiune de ceai intr-o scurta retragere spirituala si energetica. Ceaiul iti modifica chimia creierului pentru a te ajuta sa meditezi mai bine.

La fel ca viata, ceaiul este complex. Este folosit pentru conexiunea sociala, cum este cazul ceaiului de dupa-amiaza. Dar ceaiul este folosit si in ritualuri solemne, cum ar fi ceremonia ceaiului din China sau Japonia. In mod traditional, ceaiul era folosit pentru meditatie, contemplare si inaltarea mintii si a spiritului.

Nu exista un mare secret al meditatiei. Meditatia este arta de a te relaxa si de a te concentra. Dar a fi atent este greu, deoarece ni se pare inconfortabil sa oprim totul si sa fim pe deplin prezenti la ceea ce avem in fata noastra.

Exista diferite forme de meditatie. Meditatia cu ceai este o tranzitie placuta catre o practica de reducere a stresului bazata pe atentie. Ea poate transforma o simpla sesiune de ceai intr-o scurta retragere spirituala si energetica.

Asadar, cum inveti sa meditezi?

Meditatia cu ceai

Haideti sa vorbim despre pace printr-o ceasca de ceai.

De la intelepciunea antica secreta la stiinta moderna, proprietatile chimice unice ale ceaiului il fac cea mai buna bautura pentru meditatie. In meditatia budista, calugarii stiau ca exista ceva mai pretios in experienta umana si foloseau ceaiul ca pe un canal, permitandu-le sa ajunga la o intelegere mai profunda a vietii.

Numai in ceaiul din planta Camellia sinensis sunt inerente substante chimice specifice care te ajuta sa te relaxezi. Subtil, substantele chimice din ceai interactioneaza cu creierul prin cresterea undelor cerebrale alfa si prin inducerea relaxarii. Aceasta relaxare va permite sa va concentrati.

Undele cerebrale alfa sunt proeminente intr-o stare de relaxare, constientizare si atentie. L-teanina, aminoacidul care se gaseste doar in planta de ceai, actioneaza asupra sistemului nervos central prin cresterea activitatii alfa, provocand o stare mentala relaxata.

In timp ce l-teanina creste undele cerebrale alfa, cofeina din ceai va mentine in alerta. Aceasta combinatie unica de substante chimice faciliteaza o concentrare mentala calma, creste energia si reduce stresul, ceea ce face ca ceaiul sa fie ideal pentru experienta meditatiei.

Consumul de ceai este modalitatea perfecta de a va elibera mintea si de a descoperi calmul interior. Este o oportunitate pentru contemplare. 

Meditatia regulata cu ceai poate fi benefica pentru viata aproape oricui si poate crea un stil de viata mai linistit si mai lipsit de stres.

Sfaturi pentru o meditatie perfecta

Pregateste-ti ceasca de ceai preferata.

Cel mai bun ceai pentru meditatie este cel preparat din frunze de Camellia sinensis, cum ar fi ceaiul negru, oolong sau ceai verde

In timp ce preparati ceaiul, ascultati ceainicul si sunetul acestuia. Priviti frunzele de ceai cum se inmoaie in apa fierbinte. In timp ce turnati ceaiul, mirositi-i parfumul. Bucurati-va de aroma ceaiului, care induce adesea un sentiment de calm.

Orice pozitie confortabila este suficienta, desi daca preferati pozitia traditionala a lotusului, este de asemenea in regula.

  • Gasiti un loc linistit, unde nu veti fi deranjat si nu veti avea parte de distrageri, timp de 10 – 20 de minute.
  • Serviti-va ceaiul. Aceasta practica de autoingrijire este cea care semnaleaza creierului tau ca esti esential si ca meriti aceasta portie de ceai.
  • In mod ideal, meditatia ta cu ceaiul va avea loc dimineata, dar poate fi in orice moment pe care il alegi.
  • Cu o sesiune de ceai de dimineata incepeti ziua cu calm si recunostinta. Nu va asteptati la nimic; apreciati totul.
  • Cel mai bine este sa mentineti o rutina zilnica de meditatie cu ceai la aceeasi ora in fiecare zi. Alegeti cel mai bun moment pentru dumneavoastra. 
  • Este timpul tau pentru a te conecta cu tine. Poti medita cat de mult timp doresti.
  • Sorbiti usor din ceasca de ceai fierbinte. Respirati adanc si inchideti ochii in timp ce inspirati. Beti ceaiul foarte incet.