Cafeaua a fost cea mai populară băutură de dimineață în ultimele decenii. Cu toate acestea, în ultimii ani, o nouă băutură cu cofeină este în creștere în popularitate. Potrivit datelor privind consumatorii, industria matcha devine mai mare în fiecare an și acest lucru nu este surprinzător. Băuturile matcha sunt o alegere primară pentru multe persoane. În plus, prețiosul ceai verde sub formă de pulbere are, de asemenea, o mulțime de aplicații în domeniul culinar. Tot mai multe rețete cu matcha pot fi găsite online.
Diferențe dintre Matcha și cafea
Preparare și origine
Matcha se obține din frunzele de Camellia sinensis, cunoscută mai degrabă ca fiind o plantă de ceai. Își are originile în China, dar cel mai mult este produs și consumat în Japonia. Frunzele cresc la umbră înainte de a fi culese. După aceea, acestea sunt măcinate într-o pulbere fină care are o textură mătăsoasă. Amestecarea pulberii cu apă fierbinte are ca rezultat o băutură de un verde vibrant.
Cafeaua provine în principal din Africa și America de Sud. Boabele de cafea provin din semințele plantei Coffea. Acestea sunt prăjite, măcinate și preparate în apă fierbinte pentru a obține o băutură maro închis sau neagră.
Aromă
Matcha are o aromă ierboasă și ușor dulce, cu unele note pământii și vegetale. Are o textură fină. Aroma depinde în principal de calitatea pulberii.
Gustul cafelei depinde de o varietate de factori. Principalii sunt originea, nivelul de prăjire și metoda de preparare a cafelei. De aceea, cafeaua are o gamă largă de arome. Există arome de cafea de specialitate fructate și florale, în timp ce altele sunt la celălalt capăt al spectrului – amare și îndrăznețe.
Conținut de cofeină
Matcha conține aproximativ de trei ori mai puțină cofeină în comparație cu cafeaua. Cu toate acestea, datorită aminoacidului L-teanină, eliberarea cofeinei este mai lentă. Rezultatul este o creștere constantă a energiei și o funcție cognitivă îmbunătățită pentru o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu cafeaua.
Chiar dacă cafeaua conține mai multă cofeină în comparație cu matcha, impulsul energetic pe care îl oferă durează între una și două ore. Cu toate acestea, lovitura de energie pe care o primești de la cafea este mult mai puternică decât cea de la matcha. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui efect energizant imediat și puternic, cafeaua ar putea fi băutura potrivită pentru dumneavoastră.
Cultură
Matcha are un rol important în tradiția japoneză și în cultura Asiei de Est. Principala sa semnificație este în ceremoniile japoneze de ceai. Întregul proces de preparare pune accentul pe armonie și liniște. De aceea, trebuie consumat cu atenție și respect. În cultura occidentală, matcha are o influență mai mică în ceea ce privește cultura. Cu toate acestea, există un număr din ce în ce mai mare de entuziaști de matcha.
În ultimul secol, cafeaua a devenit una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Există diverse obiceiuri legate de cafea. Deoarece este populară în întreaga lume, aceste ritualuri variază în diferite țări și culturi.
De unde cumpărați Matcha și cafea de calitate?
Dacă sunteți nou în materie de matcha și doriți să experimentați, o modalitate bună de a începe este să încercați Matcha Latte disponibilă pe site-ul nostru. De asemenea, ai la dispoziție o mulțime de arome din cea mai bună cafea de specialitate.