Cont client
Autentificare
sau
Creaza un cont nou
Creeaza cont

Istoria ciocolatei

image description

Istoria ciocolatei

Amaruie, alba, neagra, cu lapte, cu mirodenii sau cu alune, ciocolata este o dilicatesa a lumii moderne, descoperita insa in urma cu mii de ani.

Istoria ciocolatei se intinde pe mai bine de 4 milenii, fiind descoperita si cultivata de mayasi. Ulterior, aztecii au declarat-o bautura a zeilor si au folosit boabele de cacao ca moneda de schimb. Conchistadorii spanioli au fost cei care au adus Europei gustul divin al Americii Centrale, iar lucrul acesta se intampla abia in secolul al XVI-lea.

Mayasi aveau o reteta simpla de obtinere a ciocolatei. Fructul arborelui de cacao era cules, prajit si pisat, pudra obtinuta era amestecata intr-un vas cu apa calda. Acestia au folosit aceasta bautura initil doar in ritualurile religioase pentru ca ii ajuta sa reziste concentrati timp indelungat.

Aztecii au adaugat prafului de cacao diverse alte ingrediente cum ar fi ardei iute, ienibahar sau vanilie si o consumau ca bautura rece. Scopurile consumului de ciocolata in cultura azteca difereau in functie de situatie. Ciocolata era considerata afrodisiac, dar si remediu pentru barbati pentru a-si reveni dupa petreceri, ba chia era inclusa in ratiile aztecilor.

Spaniolii sunt cei care adauga prafului de cacao un ingredient cheie ce va face din ea un produs si mai indragit, zaharul. Si tot ei  sunt cei care timp de un secol au detinut monopolul retetei, insa Inchizitia a pus capat exclusivitatii. Nefiind bine priviti din cauza religiei, evreii pleaca din Portugalia si Spania spre tari mai primitoare ca Franta, insa iau cu ei si secretul retetei ciocolatei pe care il vor impartasii popoarelor adoptive.

Nobilimea europeana a fost atat de cucerita de gustul ciocolatei, incat Maria Antoaneta a creat o pozitie speciala ciocolatierului ei la curtea regala.

Ciocolata a fost timp de milenii bautura utilizata in ritualuri religioase, moneda de schimb, bautura zeilor, produs rafinat pe care si-l permiteau doar clasele sociale inalte, ajungand in zilele noastre sa cunoasca diferite forme si texturi. De la o ceasca de ciocolata destul de lichida, la una de consistenta unei budinci, de la un praf de cacao la un baton, de la aroma autentica amaruie la cea care imbina diverse ingrediente (condimente, arome, fructe, nuci, alune), ciocolata a fost intotdeauna cel mai indragit produs pe care natura l-a oferit omenirii.

Desi America Centrala este leaganul ciocolatei, astazi Africa de Vest este principalul producator mondial de cacao.

Data viitoare cand savurezi o ciocolata calda, rasfata-ti nu doar papilele gustative, umple-ti inima de istorie, gandeste-te cat de longeviv este cel mai important ingredient din cesca ta, simte caldura si parfumul Americii Centrale din urma cu mai bine de 4 mii de ani.