fbpx
Cos cumparaturi

Comanda rapid: 0728 101 340 / contact@vedda.ro

Livrare gratuita la comenzi peste 99 Lei

Istoria cafelei si raspandirea ei pe glob

Istoria cafelei si raspandirea ei pe glob

Istoria cafelei ia nastere in urma cu mai bine de 1000 de ani si este la fel de bogata si fascinanta ca insasi aroma sa.

Se spune ca primele plante de cafea isi au originea in Africa, mai exact in Etiopia, de aici ia calea ce avea sa le aduca mai intai pe coasta Marii Rosii.

Adulmecandu-i aroma nu ai putea crede ca bautura care te trezeste zi de zi a fost considerata si consumata ca aliment. Triburile din estul continentului african macinau boabele verzi de cafea si obtineau o pasta prin amestecul acestora cu grasime animala. Produsul rezultat era consumat de razboinicii triburilor cand mergeau la lupta pentru ca le oferea energie si rezistenta fizica mai buna.

Mult mai tarziu etiopienii au obtinut vin din fermentarea fructelor de cafea in apa.

Cafeaua ca bautura, asa cum o servim astazi, a fost descoperita accidental mult mai tarziu. De-a lungul timpului proprietatile stimulative ale cafelei au fost considerate generatoarele unui extaz religios, bineinteles ca la bazele acestuia au stat numeroase legende.

Locul de nastere al cafelei este situat pe continetul african, intr-o zona a Etiopiei care poarta numele de Kaffa. De aici cafeaua urmeaza trei directii de raspandire: Yemen, Arabia si Egipt.

Potentialul comercial al cafelei a determinat cresterea numarului de plantatii pe teritoriului Peninsulei Arabiei a secolului al XV-lea. Asa devine aceasta zona pentru multe secole sursa principala de cafea a lumii.

Raspandirea cafelei pe glob

Drumul cafelei este emotionant si captivant, un amalgam de sentimente si relatii sunt implicate in lungul sau itinerariu. Povestea cafelei avea sa dea nasterea multor relatii de ordin politic, comercial, dar si de dragoste. Lastarii sai au fost martorii a zeci, chiar sute de povesti spuse si cine stie cate altora nespuse…

Dintr-o eroare a autoritatilor, in timpul pelerinajului la Mecca, musulmanii reusesc sa strecoare in afara granitelor Arabiei cateva plante de cafea.

In Europa cafeaua intra pentru prima data prin portul Venetia, locul cunoscut pentru relatiile comerciale foarte dezvoltate cu negustorii arabi. Noua bautura avea sa cucereasca pe loc noii sai adepti, devenind una dintre cele mai apreciate bauturi ale lumii.

Dat fiind faptul ca olandezii dominau comertul maritim al secolului al XVII-lea, acestia introduc cultivarea la scara mare in coloniile lor din Java, Sumatra, Bali si Sulawesi.

Ludovic al XIV-lea primeste in dar de la olandezi un arbore de cafea pe care l-a pastrat intr-o sera la Versailles. Nu avea cum sa stie pe atunci ca va deveni fara voia sa parintele industriei cafelei din zilele noastre.

Vlastarii din arborele regelui Ludovic au luat drumul marii catre Martinica alaturi de Gabriel de Clieu. Vasul a fost atacat si lasat fara apa. In ciuda fatalitatii a reusit sa supravietuiasca un singur vlastar. Cinci ani mai tarziu (1725) norocul avea sa-i surada din nou plantei de cafea.

19 milioane de arbori de cafea existau in Martinica, astfel ca-si reia neobositul drum ajungand si in Insulele Caraibe. Astazi aceste insule ne ofera una dintre cele mai bune cafele din lume. Cafeaua ajunge si in insulele Oceanului Indian, iar tot acest circuit naste variate sortimente de cafea.

Dupa tot acest succes rasunator istoria cafelei avea sa cunoasca in secolul al XIX-lea un declin, o boala rara a plantelor avea sa compromita toate culturile de cafea din Asia de sud-est.

Brazilia, cel mai mare producator de cafea al zilelor noastre, isi are propriul erou – Francisco de Melho Palheta care reuseste sa obtina cativa lastari de cafea cucerind-o pe sotia guvernatorului Guyanei franceze. Ea ii trimite lastarii intr-un buchet de flori.

Bobul de cafea isi incheie drumul in jurul lumii la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand este introdus in Kenya si Tanganika, foarte aproape de locul in care a luat nastere.

Lasă un răspuns