Cos cumparaturi

Comanda rapid: 0728 101 340 / contact@vedda.ro

Livrare gratuita la comenzi peste 99 Lei

Cum se depoziteaza corect ceaiurile

La prima vedere depozitarea ceaiului acasa pare un lucru cat se poate de simplu, la fel ca si in cazul prepararii acestuia, insa fiecare procedeu si actiune pe care o intreprindem, legata de ceai, influenteaza calitatea produsului finit.

Cand vorbim de ceaiuri ne referim cu precadere la ceaiurile obtinute din frunzele plantei Camellia Sinensis. Depozitarea acestora implica putina atentie din partea noastra. Ceaiul are un continut scazut de apa si o structura poroasa, de asemenea are o capacitate mare de pierderea a substantelor care ii confera aroma. Asezarea ceaiului langa anumite alimentele cu continut mare de substante volatile face ca acesta sa imprumute mirosurile.

Inainte sa va expun cateva ponturi legate de alegerea corecta a recipientului in care urmeaza sa pastrati ceaiul, dati-mi voie sa subliniez un aspect foarte important. Atunci cand achizitionati un ceai este de preferat sa o faceti dintr-un magazin in care produsele sunt vrac, ceaiurile ambalate si expuse timp indelungat pe raft isi pierd din proprietati si totodata din savoare.

1. Feriti pe cat posibil ceaiul de oxigen, cu cat acesta ia contact mai mult cu oxigenul cu atat calitatea produsului finit va fi mai proasta. Frunzele de ceai in contact cu oxigenul isi continua procesul de oxidare. Ceaiurile negre si cel oolong sunt cel mai putin afectate. Este de preferat sa cumparati cantitati mai mici de ceai pe care sa le depozitati in cutii cat mai mici cu inchidere etansa.

2. Feriti frunzele de ceai de caldura. Temperaturile ridicate accelereaza oxidarea ceaiului. Ceaiurile mai delicate (ceai verde si ceai galben) pot fi depozitate chiar in frigider pentru a pastra un produs de calitate timp indelungat.

3. Ceaiul trebuie ferit de lumina. Lumina in exces ii confera ceaiului acel gust metalic.

4. Ceaiul trebuie ferit de mirosuri pregnante. Asadar, nu-l depozitati alaturi de condimente, solutii toxice, dar mai ales excludeti recipientele din plastic si lemn.

5. Feriti ceaiul de umiditate. Ceaiul este higroscopic, iar absorbtia apei duce la pierderea aromei ceaiului.

Ceaiurile verzi, galbene si albe se degradeaza mai repede decat cele negre si oolong. Cutiile metalice cu inchidere etansa depozitate in spatii racoroase, ferite de lumina, caldura si umiditate sunt ideale pentru pastrarea unui ceai de calitate timp indelungat.

Lasă un răspuns