loader
Cont client
Autentificare
sau
Creaza un cont nou
Creaza cont

Cum sa...

image description

5 motive sa devii specialist in ceaiuri

Alegerea, prepararea si servirea unui ceai implica un adevarat ritual ridicat la rangul de arta. De cele mai multe ori ceaiul este asociat cu eleganta englezeasca, cu o masa incarcata cu prajiturele in cele mai sofisticate forme, cu gradinile de vara, conversatia, actele culturale. insa, in realitate ceaiul inseamna spiritualitate, prietenie, linistea dintr-un cadru simplu si pitoresc. Ritualurile de servire si preparare ale ceaiului sunt nenumarate. Fiecare provincie asiatica, fiecare popor al lumii si-a dezvoltat propriul stil adus la rangul de arta, insa principiile de baza sunt aplicabile in orice colt al lumii. De respectarea regulilor de baza depinde calitatea si gustul autentic al ceaiului pe care il servim.  Este foarte important ca fiecare consumator de ceai sa cu... Citeste mai mult
image description

Ceaiul verde Matcha – mod de preparare pas cu pas

Ceaiul verde Matcha – mod de preparare pas cu pas Gustul ceaiului difera de la regiune la regiune, iar aceasta diferenta este data si de modalitatea de preparare, de apa si ustensilele folosite, dar mai ales de pasii pe care ii urmezi. Pentru a te bucura de experienta unica pe care ti-o ofera ceaiul verde japonez Matcha cu siguranta ar trebui sa urci in avionul cu destinatie Japonia si sa cauti un maestru al artei ceaiului care sa ti-l prepare. Doar intr-un cadru feng-shui poti spune ca ai savurat adavaratul Matcha. Dar cum lucrul acesta nu este la indemana oricui poti cel putin sa urmezi prepararea Matcha pas cu pas. Asigura-te, in primul rand, ca dispui de: ceaiul verde pudra Matcha (il gasesti aici), bol pentru Matcha (Chuwan), lingurita din bambus (Chushaku), telul special ... Citeste mai mult
image description

Istoria cafelei si raspandirea ei pe glob

Istoria cafelei si raspandirea ei pe glob Istoria cafelei ia nastere in urma cu mai bine de 1000 de ani si este la fel de bogata si fascinanta ca insasi aroma sa. Se spune ca primele plante de cafea isi au originea in Africa, mai exact in Etiopia, de aici ia calea ce avea sa le aduca mai intai pe coasta Marii Rosii. Adulmecandu-i aroma nu ai putea crede ca bautura care te trezeste zi de zi a fost considerata si consumata ca aliment. Triburile din estul continentului african macinau boabele verzi de cafea si obtineau o pasta prin amestecul acestora cu grasime animala. Produsul rezultat era consumat de razboinicii triburilor cand mergeau la lupta pentru ca le oferea energie si rezistenta fizica mai buna. Mult mai tarziu etiopienii au obtinut vin din fermentarea fructelor de cafea... Citeste mai mult
image description

Ten ingrijit cu ceai negru

Ten ingrijit cu ceai negru Pe langa efectele benefice pe care le aduce consumul de ceai negru, acesta poate fi utilizat cu succes si pentru uz extern. Deseori ne confruntam cu probleme ale tenului, ale pielii sau cu mirosurile neplacute pe care incercam sa le tratam cu diverse solutii farmaceutice. Tratamentul acestor afectiuni este insa la indemana tuturor – ceaiul negru. Ceaiul negru este util in combaterea petelor maronii aparute la nivelul tenului, dar si celor aparute pe mani, umeri si spate. Cele din urma sunt deseori cauze ale expunerilor excesive la soare si chiar ale arsurilor aparute la acest nivel. Pentru tratarea acestora se recomanda utilizarea compreselor cu ceai negru seara. Infuzia se obtine din 2-3 plicuri de ceai la 250 ml apa. Aceasta reteta poate fi fo... Citeste mai mult
image description

Simbolistica prescurtarilor din denumirea ceaiului negru

Simbolistica prescurtarilor din denumirea ceaiului negru Despre ceaiul negru am scris pagini si vom continua sa o facem. Documentandu-ne, testand, intreband am invatat ca ceaiul negru provine din frunzele aceleiasi plante din care este obtinut ceaiul verde. Teoretic toate ceaiurile obtinute din Camellia Sinensis sunt la baza ceaiuri verzi. Celelalte denumiri provin de la modul de procesare, uscare si oxidare ale ceaiului. Deseori cand achizitionam un ceai negru regasim in denumirea sa anumite prescurtari (OP, BOP, FOP etc.). V-ati intrebat ce simbolizeaza acestea? Acele acronime exprima calitatea ceaiului, tipul de frunza utilizat in obtinerea lui si modul de recoltarea a acestora.   BOP (Broken Orange Pekoe) – frunza de ceai tanara, de dimensiuni mici. Denumirea Ora... Citeste mai mult
image description

Cum a luat nastere Iced tea

Cum a luat nastere Iced tea Consumat astazi cu regularitate, mai ales in sezonul cald, ceaiul rece „Iced tea” isi are radacinile in S.U.A secolului al XVIII-lea. In Statele Unite ale Americii exista documente si carti de bucate publicate la sfarsitul secolului al XVIII-lea care atesta consumul ceaiului rece inca din acea perioada. Singurele plantatii cu ceai ale Americii se aflau in Carolina de Sud. Din dorinta de a promova noul aliment, proprietarii gradinilor de ceai au inceput sa publice in carti de bucate retete de Iced Tea pe baza de alcool. Este drept ca acest Iced tea era mai degraba un fel de punch. Ceaiul folosit in retetele de Iced tea era ceaiul verde, ulterior au inceput sa fie utilizate ceaiurile negre si mixurile de fructe. Revistele de gastronomie de la inceputul an... Citeste mai mult
image description

7 motive sa consumi ceaiul negru Masala Chai

7 motive sa consumi ceaiul negru Masala Chai   Ceaiul negru Masala are un gust excelent, insumand intr-un un buchet arome orientale care te poarta intr-o lume de poveste cu Aladini, lampi fermecate, castele minunate. Ceaiul negru este foarte bogat in antioxidanti care ajuta organismul in lupta cu radicalii liberi, il protejeaza de boli si sustine sistemul imunitar. Ceaiul negru da energie, constituind un substituent al cafelei baute in exces. Este un excelent aliment cu care sa iti incepi ziua ajutand la marirea capacitatii de concentrare. Ceaiul negru Masala este originar din India ce insumeaza in reteta sa ceai negru si condimente care sustin sanatatea inimii. Cuisoarele, unele dintre ingredientele ceaiului negru Masala, ajuta la stimularea organismului ameliorand s... Citeste mai mult
image description

Kenya, tara ceaiului negru

Kenya, tara ceaiului negru Desi istoria plantatiilor de ceai in Kenya este relativ recenta, aceasta tara a fost recunoscuta international ca fiind tara ceaiului negru. Povestea ceaiului negru din Kenya ia nastere in anul 1903 cand un colonist englez planteaza la resedinta sa cateva seminte de ceai. Datorita solului fertil, vulcanic si a bodiversitatii, ceaiul plantat in Kenya isi castiga foarte repede admiratorii. In acea perioada majoritatea ceaiurilor erau produse pentru locuitorii Marii Britanii, Kenya fiind colonizata de catre englezi. Abia in anul 1960 cand Kenya isi recapata independenta fata de Marea Britanie incepe, pe cont propriu, sa isi exporte ceaiul in intreaga lume. Aceasta tara africana ofera un cadru natural potrivit pentru culturile de ceai. Aerul foarte rece s... Citeste mai mult
image description

Ceaiul negru afumat – Lapsang Souchong

Ceaiul negru afumat – Lapsang Souchong Lapsang Souchong sau cum s-ar traduce „mica planta de pe muntele Lapu”, este un ceai negru afumat originar din regiunea Wuyi, provincia Fujian, un ceai pentru cunoscatori. Gustul sau foarte puternic de fum si rasina fie cucereste consumatorul inca de la prima intalnire, fie provoaca reactie de respingere din start. Frunzele de ceai din care care se obtine ceaiul negru afumat Lapsang Souchong nu sunt nici pe departe de cea mai buna calitate, ci sunt cele mai mature frunze ale plantei Camellia Sinensis. Ceaiul negru afumat Lapsang Souchong a fost creat in timpul dinastiei Qing (1368-1644) din nevoia de a acoperi cererea de pe piata. In acea perioada regiunea Wuyi era impanzita de armata, iar trecerea acesteia intarzia uscarea anuala a frunze... Citeste mai mult
image description

Ceaiul alb – White Silver Needle

Ceaiul alb – White Silver Needle Ceaiurile albe sunt originare din provincia chineza Fujian, de unde s-au raspandit mai apoi si in alte regiuni ale Chinei. Pentru producerea ceaiului alb White Silver Needle (ac de argint) sunt folosite cele mai tinere frunze si muguri ai plantelor de ceai. De fapt, pentru acest tip de ceai sunt culese primele 2 frunze de ceai si muguri din varful acestora.  Recoltarea frunzelor de ceai din care se obtine ceaiul alb se face in prima parte a primaverii in timpul zilelor senine, niciodata dimineata devreme cand inca exista bruma si nici in zilele ploioase. Pentru a obtine un kilogram de ceai alb White Silver Needle este nevoie de 30.000 de muguri si frunze de ceai. Denumirea de ceai alb provine de la puful alb de pe muguri care da o stralucir... Citeste mai mult
image description

Servirea ceaiului in lume

Servirea ceaiului in lume Din indepartata Japonie si pana pe teritoriul Marii Britanii, ceaiul a reusit sa faca inconjurul lumii devenind treptat bautura nationala pentru mai multe popoare.  Iata cateva obiceiuri de servire a ceaiului in lume. 1. Japonia – Japonezii au creat o intreaga traditie in jurul ceaiului Matcha – ceaiul traditional japonez. Acesta este o pudra obtinuta din frunze de ceai verde ce are o multime de beneficii pentru sanatate.  2. India – are o istorie foarte bogata in ceea ce priveste ceaiurile. Aici cel mai consumat ceai este ceaiul negru, de altfel India este unul dintre cei mai importanti producatori de ceai negru la nivel mondial. Pentru ca India este tara condimentelor ceaiul traditional indian este un mix din ceai negru, cardamon, scortisoa... Citeste mai mult
image description

Ceaiul traditional japonez – Matcha

Ceaiul traditional japonez – Matcha Cand spui ceai Matcha te gandesti inevitabil la indepartata Japonie, la povesti cu shoguni, samurai, gheise, gradini cu ciresi in floare, dar mai ales la rigurosul ritual de servire al ceaiul. Ceaiul Matcha este o pudra fina obtinuta prin macinarea frunzelor de ceai verde. Intregul proces de producere este foarte laborios pentru ca totul se face manual, de aici si pretul sau mai ridicat fata de cel al altor tipuri de ceaiuri verzi. Japonezii si-au dezvoltat propria reteta de procesare a ceaiului verde. Dupa ce frunzele de ceai sunt culese si uscate, fiecare lucrator transforma totul intr-un praf de un verde vibrant, foarte fin strivind frunzele intre doua pietre. Toata actiunea se desfasoara cu foarte multa maiestrie si tenacitate. Usor, usor... Citeste mai mult