loader
Cont client
Autentificare
sau
Creaza un cont nou
Creaza cont

Cum a luat nastere Iced tea

image description

Cum a luat nastere Iced tea

Cum a luat nastere Iced tea

Consumat astazi cu regularitate, mai ales in sezonul cald, ceaiul rece „Iced tea” isi are radacinile in S.U.A secolului al XVIII-lea.

In Statele Unite ale Americii exista documente si carti de bucate publicate la sfarsitul secolului al XVIII-lea care atesta consumul ceaiului rece inca din acea perioada. Singurele plantatii cu ceai ale Americii se aflau in Carolina de Sud. Din dorinta de a promova noul aliment, proprietarii gradinilor de ceai au inceput sa publice in carti de bucate retete de Iced Tea pe baza de alcool. Este drept ca acest Iced tea era mai degraba un fel de punch. Ceaiul folosit in retetele de Iced tea era ceaiul verde, ulterior au inceput sa fie utilizate ceaiurile negre si mixurile de fructe.

Revistele de gastronomie de la inceputul anilor 1900 sunt primii promoteri ai adevaratului Iced Tea (cel fara alcool).

Cel mai important moment in care consumul de Iced Tea ia avant il reprezinta targul mondial de la St. Louis care s-a desfasurat in torida vara a anului 1904. Cel caruia i se datoreaza popularitatea Iced tea-ului este Richard Blechynden, proprietarul unei plantatii de ceai.

Acesta s-a prezentat la targ pregatit sa faca o degustare de ceai cald, insa temperaturile foarte ridicate au popularizat standurile cu inghetata. Astfel Blechynden si-a schimbat strategia adaugand in ceaiul sau gheata. Noua reteta de ceai a fost apreciata de majoritatea vizitatorilor. Din acel moment americanii si-au schimbat conceptia despre ceai si au inceput sa-l consume chiar si in timpul verii in varianta Iced Tea.

Un alt moment istoric care a dus la sporirea popularitatii ceaiului rece a fost perioada prohibitiei 1920-1933 cand bauturile alcoolice au fost interzise. Oamenii au gasit o alternativa a acestora in Iced tea.

Astazi cei mai mari consumatori de iced tea sunt bineinteles americanii. Mai mult de 85% din consumul de ceai din State il reprezinta Iced tea-ul.