Calitatea ceaiului in functie de zona de cultivare
Conform studiilor de specialitate ceaiul este cea mai nutritiva bautura a lumii. La nivel mondial exista peste 500 de specii de ceai care se cultiva in China, Bangladesh, Indonezia, Japonia, Kenya, Sri Lanka etc.
Stim cu totii ca ceaiul verde a fost descoperit cu mai bine de 5000 de ani in urma in China. Aceasta tara este producatorul numarul unu care reuseste sa acopere 20% din exportul global, insa cand vine vorba de calitate Japonia se afla in top-ul tarilor care produc ceaiuri de calitate.
Planta de ceai ajunge in Japonia abia in perioada 648-749 prin intermediul calugarilor budisti care se intorceau acasa de la studii din China. Desi a fost adus destul de tarziu de la descoperirea sa, ceaiul a cunoscut anumite transformari in tinutul nipon, de la modalitatea de crestere (in tufe la umbra) pana la modalitatea de preparare si servire.
Ceaiul este o planta care asimileaza mai usor decat oricare alta, metale grele si alte substante nocive, de aceea, cu cat este cultivat intr-o zona mai putin poluata cu atat standardul de calitate este mai bun.
In decursul unui an, exista numeroase sesiuni de culegere a frunzelor de ceai. Plantatiile ofera materie prima incepand cu luna aprilie si pana toamna tarziu. Cele mai calitative ceaiuri sunt cele obtinute din primii muguri de ceai, din plantele culese primavara devreme. De asemenea, regiunea Darjeeling ofera unul dintre cele mai calitative ceaiuri negre. Acestea reprezinta echivalentul sampaniei in materie de ceai.
In ceea ce priveste diferenta intre proprietatile ceaiurilor aceasta provine din metoda de prelucrare a acestora. Dupa ce sunt recoltate, ceaiurile verzi sunt uscate la abur sau prajite. Ceaiurile prajite au o aroma puternica de legume, pe cand cele tratate cu abur isi pastreaza mult mai intacte proprietatile.