loader
Cont client
Autentificare
sau
Creaza un cont nou
Creaza cont

Articole ceaiuri

image description

5 motive sa devii specialist in ceaiuri

Alegerea, prepararea si servirea unui ceai implica un adevarat ritual ridicat la rangul de arta. De cele mai multe ori ceaiul este asociat cu eleganta englezeasca, cu o masa incarcata cu prajiturele in cele mai sofisticate forme, cu gradinile de vara, conversatia, actele culturale. insa, in realitate ceaiul inseamna spiritualitate, prietenie, linistea dintr-un cadru simplu si pitoresc. Ritualurile de servire si preparare ale ceaiului sunt nenumarate. Fiecare provincie asiatica, fiecare popor al lumii si-a dezvoltat propriul stil adus la rangul de arta, insa principiile de baza sunt aplicabile in orice colt al lumii. De respectarea regulilor de baza depinde calitatea si gustul autentic al ceaiului pe care il servim.  Este foarte important ca fiecare consumator de ceai sa cu... Citeste mai mult
image description

Ceaiul de musetel – aliatul sanatatii

Ceaiul de musetel a jucat si inca joaca un important rol in medicina traditionala, datorita numarului impresionant de substante active ce au actiune benefica asupra organismului uman. Utilizat ca adjuvant in tratarea numeroaselor afectiuni, efectele ceaiului de musetel sunt recunoscute la nivel mondial. Florile de musetel contin minerale, vitaminele B1 si C, ulei eteric, acid salicilic, acizi organici si glucide.  Inca din Antichitate, uleiul de musetel era utilizat in tratarea nevralgiilor si a reumatismului articular. De asemenea, in Egiptul Antic oamenii foloseau ceaiul de musetel in ameliorarea starilor de gripa, raceala si chiar malarie.  Specialistii spun ca musetelul insumeaza sase calitati principale: antispastic, antibacterian, antiseptic, antiinflamator, d... Citeste mai mult
image description

Ceai verde versus cafea verde

Ceai verde versus cafea verde Cand vine vorba de alegeri suntem de cele mai multe ori pusi in dificultate, nu stim in favoarea cui sa inclinam: in cea a efectelor sau a gustului. La fel se intampla si in curele de slabire sau in dietele de detoxifiere cand avem de inlocuit consumul cafelei prajite cu cel al ceaiului verde sau al cafelei verzi. Numeroase studii au demonstrat pana acum eficacitatea celor doua produse: ceai verde si cafea verde. Insa pe care dintre cele doua este cel mai indicat sa il/o consumam?   Ceaiul verde se obtine din frunzele arbustului Camellia Sinensis, descoperit in urma cu mai bine de 5000 de ani in China. Consumul ceaiului verde are o traditie foarte indepartata in Asia, dar si in restul tarilor de pe intregul mapamond. In Europa cel mai consumat ce... Citeste mai mult
image description

Ceaiul verde Matcha – mod de preparare pas cu pas

Ceaiul verde Matcha – mod de preparare pas cu pas Gustul ceaiului difera de la regiune la regiune, iar aceasta diferenta este data si de modalitatea de preparare, de apa si ustensilele folosite, dar mai ales de pasii pe care ii urmezi. Pentru a te bucura de experienta unica pe care ti-o ofera ceaiul verde japonez Matcha cu siguranta ar trebui sa urci in avionul cu destinatie Japonia si sa cauti un maestru al artei ceaiului care sa ti-l prepare. Doar intr-un cadru feng-shui poti spune ca ai savurat adavaratul Matcha. Dar cum lucrul acesta nu este la indemana oricui poti cel putin sa urmezi prepararea Matcha pas cu pas. Asigura-te, in primul rand, ca dispui de: ceaiul verde pudra Matcha (il gasesti aici), bol pentru Matcha (Chuwan), lingurita din bambus (Chushaku), telul special ... Citeste mai mult
image description

Cultura ceaiului in Europa – traditii

Cultura ceaiului in Europa – traditii Europa ia contact cu ceaiul adus din indepartata Asie in anul 1610 datorita Companiei Olandeze a Indiei de Est care s-a ocupat de primele importuri de ceai. Multe natiuni europene au indragit ceaiul de indata ce l-au gustat, altele l-au adoptat impinse de anumite circumstante, cert este ca astazi cultura ceaiului in Europa insumeaza o serie de traditii, de moduri diferite de preparare si servire. Marea Britanie este cunoscuta ca fiind cel mai mare consumator european de ceai. Zilnic sunt consumate peste 165 milioane de cani de ceai. Ceaiul traditional englezesc este ceaiul negru servit intr-o cescuta de portelan incalzita in prealabil. Majoritatea englezilor prefera sa consume ceaiul negru foarte concentrat, insa cu lapte. Intotdeauna ceaiul se t... Citeste mai mult
image description

Istoria cafelei si raspandirea ei pe glob

Istoria cafelei si raspandirea ei pe glob Istoria cafelei ia nastere in urma cu mai bine de 1000 de ani si este la fel de bogata si fascinanta ca insasi aroma sa. Se spune ca primele plante de cafea isi au originea in Africa, mai exact in Etiopia, de aici ia calea ce avea sa le aduca mai intai pe coasta Marii Rosii. Adulmecandu-i aroma nu ai putea crede ca bautura care te trezeste zi de zi a fost considerata si consumata ca aliment. Triburile din estul continentului african macinau boabele verzi de cafea si obtineau o pasta prin amestecul acestora cu grasime animala. Produsul rezultat era consumat de razboinicii triburilor cand mergeau la lupta pentru ca le oferea energie si rezistenta fizica mai buna. Mult mai tarziu etiopienii au obtinut vin din fermentarea fructelor de cafea... Citeste mai mult
image description

Ten ingrijit cu ceai negru

Ten ingrijit cu ceai negru Pe langa efectele benefice pe care le aduce consumul de ceai negru, acesta poate fi utilizat cu succes si pentru uz extern. Deseori ne confruntam cu probleme ale tenului, ale pielii sau cu mirosurile neplacute pe care incercam sa le tratam cu diverse solutii farmaceutice. Tratamentul acestor afectiuni este insa la indemana tuturor – ceaiul negru. Ceaiul negru este util in combaterea petelor maronii aparute la nivelul tenului, dar si celor aparute pe mani, umeri si spate. Cele din urma sunt deseori cauze ale expunerilor excesive la soare si chiar ale arsurilor aparute la acest nivel. Pentru tratarea acestora se recomanda utilizarea compreselor cu ceai negru seara. Infuzia se obtine din 2-3 plicuri de ceai la 250 ml apa. Aceasta reteta poate fi fo... Citeste mai mult
image description

Simbolistica prescurtarilor din denumirea ceaiului negru

Simbolistica prescurtarilor din denumirea ceaiului negru Despre ceaiul negru am scris pagini si vom continua sa o facem. Documentandu-ne, testand, intreband am invatat ca ceaiul negru provine din frunzele aceleiasi plante din care este obtinut ceaiul verde. Teoretic toate ceaiurile obtinute din Camellia Sinensis sunt la baza ceaiuri verzi. Celelalte denumiri provin de la modul de procesare, uscare si oxidare ale ceaiului. Deseori cand achizitionam un ceai negru regasim in denumirea sa anumite prescurtari (OP, BOP, FOP etc.). V-ati intrebat ce simbolizeaza acestea? Acele acronime exprima calitatea ceaiului, tipul de frunza utilizat in obtinerea lui si modul de recoltarea a acestora.   BOP (Broken Orange Pekoe) – frunza de ceai tanara, de dimensiuni mici. Denumirea Ora... Citeste mai mult
image description

Ritualul de servire al ceaiului Yerba Mate

Ritualul de servire al ceaiului Yerba Mate Ritualurile de servire a ceaiului difera de la tara la tara, insa diferenta o fac si sortimentele variate de ceai. Tarile asiatice ne-au cucerit de mult cu obiceiurile si traditiile lor legate de ritualul de servire al ceaiului. Astazi vom dedica acest articol Americii de Sud si al ceaiului sau Yerba Mate. Ceaiul Yerba Mate a fost descoperit de triburile indigene Guarani, comunitati stabilite pe teritoriul Americii de Sud. Astazi ceaiul mate este bautura traditionala in Argentina, Paraguay si Uruguay, dar este consumat si in Brazilia, Peru si Chile. Traditionalul ritual de servire a ceaiului mate se desfasoara in grupuri, formate in general doar din barbati, care sunt asezati in cerc. Atmosfera unei astfel de intruniri este degajata... Citeste mai mult
image description

Reteta Iced Tea cu ceai verde si citrice

Reteta Iced Tea cu ceai verde si citrice Nici nu s-a instalat bine vara ca zilele caniculare au si dat navala peste noi. Hidratarea in aceasta perioada este foarte importanta, chiar vitala. Ar trebui sa alegem cu mare atentie produsele cu care ne hidratam organismul. Daca aceste sunt si bogate in vitamine si antioxidanti atunci ne sprijinim organismul cu tot ce este mai bun pentru el. Atat ceaiul verde cat si citricele din reteta de iced tea propusa de noi astazi sunt o sursa importanta de vitamine, minerale, antioxidanti si energie.   Ingrediente:    6-7g de frunze de ceai verde 250 ml apa  Sucul de la o portocala Sucul de la o jumatate de grapefruit Sucul de la o jumatate de lamaie 1 lingurita de miere Gheata Felii de fructe proaspet... Citeste mai mult
image description

Cum a luat nastere Iced tea

Cum a luat nastere Iced tea Consumat astazi cu regularitate, mai ales in sezonul cald, ceaiul rece „Iced tea” isi are radacinile in S.U.A secolului al XVIII-lea. In Statele Unite ale Americii exista documente si carti de bucate publicate la sfarsitul secolului al XVIII-lea care atesta consumul ceaiului rece inca din acea perioada. Singurele plantatii cu ceai ale Americii se aflau in Carolina de Sud. Din dorinta de a promova noul aliment, proprietarii gradinilor de ceai au inceput sa publice in carti de bucate retete de Iced Tea pe baza de alcool. Este drept ca acest Iced tea era mai degraba un fel de punch. Ceaiul folosit in retetele de Iced tea era ceaiul verde, ulterior au inceput sa fie utilizate ceaiurile negre si mixurile de fructe. Revistele de gastronomie de la inceputul an... Citeste mai mult
image description

Simbolistica florii de iasomie

Simbolistica florii de iasomie In fiecare primavara ne imbata cu mirosul ei, o ceasca de ceai de iasomie ne aduce liniste si un somn dulce de fiecare data cand o servim seara, dar consumate impreuna cu ceai verde florile de iasomie ne incarca cu energie. Florile de iasomie sunt adevarate regine ale florilor, asa cum sunt numite in India, iar simbolistica sa este diversa. Dincolo de parfumul sau diafan, iasomia reprezinta un remediu natural impotriva stresului si tulburarilor nervoase. Eu asociez aroma sa cu seninatatea zilelor de mai de la finalul unei ploi usoare. Mireasma sa adie placut inducand o stare de relaxare, de bine.   Florile de iasomie sunt produsul unui arbust originar din Caucaz, zona muntilor Himalaya, Persia si Kashmir. Denumirea sa provine de la cuvantu... Citeste mai mult