Apa pentru bebeluşi a fost analizată de inspectorii ANPC

image description

Apa pentru bebeluşi a fost analizată de inspectorii ANPC

Pe  piaţa românească există o grămadă de tipuri de apă. Preţurile sunt la fel de diferite ca şi denumirile tipurilor de apă aflate pe rafturile magazinelor/supermarketurilor. Asociația Naţională pentru Protecția Consumatorilor din România (ANPC România) a făcut controale peste controale şi a constatat că nu întotdeauna ce scrie pe sticla de apă, fie ea plată, fie mineral, şi corespunde cu realitatea. S-au dat amenzi, s-a confiscat marfă… Cei de la ANPC au achiziționat 12 tipuri de apă recomandată pentru hidratarea și prepararea hranei bebelușului (Bucovina – Bebe Bucovina, Aquatique, Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica, Humana, Hipp, San Benedetto, Jana, My Water, Voslauer Junior, Kids, Vedda) în vederea realizării unui studiu menit să atragă atenția autorităților asupra modului în care unii producători de apă potabilă înțeleg să respecte legislația în vigoare, dar și în privința lipsei de transparență din partea unor instituții ale statului.

​La realizarea studiului s-au avut în vedere mai multe obiective printre care clarificarea aspectelor ce țin de denumirile apelor potabile consumate de către consumatori, prezentarea aspectelor legale ce țin de comercializarea fiecărui tip de apă potabilă, identificarea instituțiilor statului cu atribuții în domeniul supravegherii calității apei și al respectării legislației privind producerea și comercializarea acestora, analizarea principalelor mărci de apă minerală naturală plată atât din punct de vedere al respectării legislației privind etichetarea, dar și al modului în care informațiile de pe eticheta produselor analizate corespund unui nivel de informare adecvat luării de decizii în cunoștință de cauză în momentul achiziționării acestui tip de produs, identificarea și analizarea mărcilor de apă existente în oferta comercianților, destinate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai ANPC.
Bebeluşii au nevoie de mai multă apă.
 
Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman și anume orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi indiferent dacă este furnizată prin reţea de distribuţie, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente. În aceeași categorie intră și toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanţelor destinate consumului uman. Apa reprezintă cca. 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% din cea a unei persoane în vârstă. Din această cauză, sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulţii, raportat la greutatea lor.
 
În acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizaţie scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 978/2006. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie (apa Aqua Carpatica și apa Aquatique), de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” (apa Bucovina) sau se autorecomandă, cum ar fi apa Izvorul Minunilor, precizând pe etichetă mențiunea ”recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.
 
Apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l; conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l; corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai după efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevăzut în anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005; conținutul de nitrați este mai mic de 50 mg/l; conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.
 
Potrivit ANPC, topul celor 10 ape recomandate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor în funcție de conținutul de sodiu în mg/litru arată astfel: 
 
1. Izvorul Minunilor
2. Aqua Carpatica
3. Aquatique
4. Vedda (Polonia)
5. Jana (Croatia)
6. Hipp (Austria)
7. Bucovina
8. Humana (Germania)
9. San Benedetto
10. My Water (Grecia)
 
Sursa: www.ziuaconstanta.ro​
Autor: Nadina Rusu
Data: 12 August 2015