Schimbarile bruste de temperatura si gradele foarte scazute din termometru dau nastere numeroaselor viroze carora cu greu le facem fata. Tratamentele medicamentoase nu sunt de fiecare data o alegere inspirata. Combate starile de raceala, gripa si virozele cu remedii naturiste. Ceaiurile sunt la indemana oricui, in plus reprezinta un adjuvant natural pentru intarirea sistemului imunitar.
De ce are nevoie organismul pentru stimularea imunitatii?
Acizi grasi esentiali omega-3: au rolul de a scadea incidenta bolilor cardiovasculare, amelioreaza simptomele din bolile autoimune, stimuleaza sistemul imunitar.
Vitaminele antioxidante. Cel mai mare impact asupra eficientei sistemului imunitar il au vitaminele A, C, si E. Acestea sunt antioxidante, adica impiedica reactiile oxidative din organism sa isi exercite actiunea nociva asupra celulelor. Cu alte cuvinte, impiedica radicalii liber, actionand ca un scut.
Mineralele. Micronutrientii ca zincul, seleniul, cuprul si fierul sunt esentiali pentru buna functionare a sistemului imunitar. Acestia sunt importanti si actiunea lor este vizibila, chiar si in cazurile in care se gasesc in cantitati mici in alimentele pe care le consumam.
Fitonutrienti â Substantele active benefice din fructe, legume, cereale si plante poarta numele de fitonutrienti. Acestea au rolul de a proteja plantele de actiunea poluarii, numeroase boli si ultraviolete. Consumand alimente bogate in fitonutrienti transferam aceasta actiune in organismul nostru.
Top 7 ceaiuri care cresc imunitatea
1. Ceaiul verde â provine din frunzele plantei Camellia Sinensis si este utilizat de catre chinezi de mai bine de 5000 de ani. Ceaiul verde are in compozitie urmatoarele: flavonoide, taninuri catehice, galice si mixte, zaharuri, vitamina C, alcaloizi, potasiu, aluminiu si fluor. De asemenea contine L-theanina, o substanta capabila sa creasca de pana la 5 ori capacitatea de aparare a organismului.
Beneficii: intareste sistemul imunitar, ajuta la mentinerea unei greutati normale, efect tonic, antioxidant, eficient in combaterea cariilor dentare, previne osteoporoza.
2. Ceaiul de citrice. Ceaiul de citrice este foarte bogat in vitamine, mai ales in vitamina C care sustine organismul in fata factorilor externi, ajutand totodata si la intarirea sistemului imunitar. Citricele sunt cele mai indicate in dietele alimentare din sezonul rece.
Substante active: acid ascorbic, betadina, vitaminele B1, B2, B6, C, fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, zinc si seleniu.
Beneficii: stimuleaza sistemul imunitar, un foarte bun antioxidant, scade tensiunea arteriala.
3. Ceaiul de fructe de padure â este foarte bogat in antioxidanti, vitamina C, fibre, zinc, fier, seleniu si cupru. Toate acestea ajuta organismul sa se mentina intr-o perfecta stare de sanatate. Aroma sa este un adevarat rasfat al papilelor gustative, nu-ti poate face decat placere sa savurezi o ceasca parfumata, o explozie de savoare.
Beneficii: intareste sistemul imunitar si nervos, combate depresia, ajuta in pastrarea sanatatii sistemului digestiv, scade colesterolul si protejeaza inima.
4. Ceai de afine. Ceaiul de afine supranumit insulina verdeâ pentru diabetici, aduce organismului numeroase beneficii datorita continutului sau bogat in antioxidanti si vitamine. Ceaiul de afine este utilizat pe scara larga pentru scaderea glicemiei si a tensiunii arteriale, in problemele digestive si ca diuretic.
Beneficii: intareste sistemul imunitar, scade colesterolul, ajuta la pastrarea sanatatii aparatului digestiv, protejeaza inima.
5. Ceaiul de menta. Clasicul ceai de menta poate fi consumat indiferent de sezon. Pe langa aroma sa inconfundabila, ceaiul de menta ajuta la calmarea arsurilor stomacale, tusei acute, stimuleaza digestia si este un foarte bun calmant natural.
6. Ceaiul de musetel â este unul dintre cele mai populare si la indemana ceaiuri, iar proprietatile sale sunt cunoscute inca din antichitate. Ceaiul de musetel este indicat in tratarea starilor febrile.
Actiunile ceaiului de musetel: antiseptica, antiinflamatorie, sedativa, antialergica.
Utilitate: viroze respiratorii, tulburari digestive, ameliorarea arsurilor solare.
7. Ceaiul cu scortisoara. Scortisoara este mai mult decat un ingredient culinar, aceasta avand numeroase efecte terapeutice. Ceaiurile care au in compozitie ca ingredient principal scortisoara sunt foarte benefice pentru organism. Printre beneficii enumeram: amelioreaza simptomele de gripa si raceala, incalzeste organismul (de aceea este foarte indicat sa consumam scortisoara in sezonul rece), imbunatateste circulatia sangelui si vindeca indigestia.